Heste søger ly i regn og blæst
Hvordan forskellige hesteracer responderer på vintervejr hænger ikke kun sammen med race, hvis man skal tro et helt nyt nordisk forskningsstudie udført på det norske institut for bioøkonomi (Bioforsk). Det ser nemlig ud til, at det er mere afgørende hvordan den individuelle hest er forberedt end dens genetiske ophav.
Forskerne studerede 22 heste af forskellig race, både varm- og koldblodsheste uden dækken i en periode på 22 dage, hvor de havde adgang til en særlig indrettet løsdrift der bød på 3 muligheder. 1) At blive udenfor, 2) gå ind i løsdriften 3) eller gå ind i en opvarmet løsdrift. Ifølge forskerne, kunne den opvarmede løsdrift netop give en indikation af, om vintervejret måtte udfordre hestens termoregulering i en grad så hesten måske har brug for mere beskyttelse end hvad en ’uopvarmet’ løsdrift kunne tilbyde.
Hestene blev udsat for meget forskellige vejrtyper og temperaturer, og deres løsdrifts-præferencer blev noteret såvel som alle tegn på, om de havde vanskeligt ved at regulere deres kropstemperatur. Hestene var ude 88% af tiden, når det var tørt og koldt, og de heste med tykkest vinterpels uanset race og bodyscore, var mest tilbøjelige til at blive udenfor, så længe vejret var koldt, men tørt.
Ikke overraskende var det kun koldt, blæsende og regnfuldt vejr, der kunne få hestene til at søge ly, og det var netop kun i den slags vejr, at de varmblodede heste havde en lidt større tendens til at søge den opvarmede løsdrift end koldblodshestene. Nedbør og vind i kombination er skidt for hestens termoregulering, og her er netop varmetab, fedtdepoter under pelsen samt tykkelse af vinterpels racerelateret. Forskerne konkluderer imidlertid, at det vanskeligt at generalisere omkring hestes behov for løsdrift om vinteren:
”En muskelsat arabisk hest med tyk vinterpels kan for eksempel være bedre langt bedre til at klare koldt vejr end en ældre tynd og muskelfattig klippet islandsk hest, selvom den ene hest er varmblodet hest og den anden er en hest fra koldblodsfamilien.”
Forskernes råd er, at hver hest er unik, og at man som hesteejer ikke bør antage, at hesten vil fryse eller ikke fryse alene på grund af dens race og udseende. Der er nemlig mange faktorer såsom ændring i foder, metabolisme, klipning, træning og foldtid som har indflydelse på hvor hårdfør hesten er overfor ændringer i temperaturer, nedbør og vind.
Preference for shelter and additional heat in horses exposed to Nordic winter conditions. Equine Veterinary Journal.