Med en grovfoderanalyse har du de bedste betingelser for at få lavet en foderplan.

Hvorfor er grovfoder vigtigt?

Grovfoder udgør størstedelen af hestens foderration og derfor er det vigtigt at regne sit grovfoder med i sin foderplan.

Det anbefales at heste tildeles minimum 1,5 kg tørstof pr 100 kg kropsvægt, hvilket svarer til 7,5 kg tørstof om dagen for en 500 kg hest. Grovfoder har et højt indhold af fibre, som er vigtige for tarmfloraen i hestens bagtarm. Dette skyldes at fibrene fordøjes af mikroorganismer i hestens bagtarm, og hvis ikke mikroorganismer får nok næring, vil det skabe ubalance i bagtarmen. Når hesten fordøjer fibre, bliver de omdannet til frie fedtsyrer, som også optages i hestens bagtarm, og fungerer som energi for hesten.

Men grovfoder er ikke kun vigtigt for tarmfloraen, også hestens mavemiljø er afhængigt af et kontinuerligt indtag af grovfoder. Dette skyldes at hesten producerer spyt når den tygger sit grovfoder, hvilket er med til at neutralisere det sure miljø i hestens mave.

 

Hvilke informationer får du af en grovfoderanalyse?

Man kan ikke bedømme grovfoderets kvalitet ved at kigge på det, derfor er det vigtigt at få lavet en analyse. De to mest almindelige grovfoderanalyser er en næringsstofanalyse og en næringsstofanalyse med mineraler.

Får man lavet en lille grovfoderanalyse, får man normalt information om tørstof, råprotein, fordøjeligt råprotein, NDF, sukker, aske og energi. Den store grovfoderanalyse giver information om alle de førnævnte næringsstoffer + 10 mineraler, kalcium, fosfor, magnesium, kalium, natrium, svovl, kobber, jern, mangan og zink.

Hvad kan du bruge analysen til?

En grovfoderanalyse giver en række informationer omkring næringsværdien i grovfoderet, og det kan være svært at gennemskue hvad tallene egentlig betyder og hvad man skal bruge analysen til. Grovfoderanalysen bruges til at lave en foderplan, som skal bygges op omkring analysen, da det er grovfoderet der udgør størstedelen af hestens foderration. Kraftfoderet skal tildele hesten de ting, den ikke får tilstrækkeligt af igennem grovfoderet, og det er her analysen kommer ind i billedet. Når en foderplan laves uden at kunden har en grovfoderanalyse, bruges der standardværdier for næringsindholdet i hø og wrap, men andelen af næringsstoffer kan variere meget. Desuden er der stor forskel på hestes næringsstofbehov, og dermed også forskel på, hvilke kriterier der er til grovfoderet, til forskellige hestetyper. Derfor er det relevant for alle at få lavet en grovfoderanalyse, uanset om der er tale om heste i vedligehold, konkurrenceheste eller avlsheste.

Her hos Equsana tilbyder vi gratis at lave en foderplan til din hest, så du er sikker på at den får tildelt tilstrækkeligt med næringsstoffer. Vores foderblandinger er baseret på de grovfoderanalyser vi har lavet igennem de sidste mange år, og på den måde sikrer vi at foderet som udgangspunkt indeholder de ting, der ikke er nok af i hestens grovfoder.