Alfa-tokoferol – Hvorfor er det vigtigt?

Hvad er Alfa-tokoferol?

Alfa-tokoferol er en fedtopløselig antioxidant, som skal tilføres med foderet, da hesten ikke selv er i stand til at danne det. Nogle af disse alfa-tokoferoler er også kendt som E-vitamin.

Alfa-tokoferol kan enten være af naturlig oprindelse eller syntetisk fremstillet. Syntetisk Alfa-tokoferol kan være på formerne dl-alfa-tokoferol acetate og dl-alfa-tokoferol. Naturligt Alfa-tokoferol vil typisk være på formerne d-alfa-tokoferol acetate eller d-alfa-tokoferol.

 

Hvorfor give alfa-tokoferol?

Alfa-tokoferol er en antioxidant, hvilket vil sige at den kan modvirke den skade som frie radikaler laver på hestens celler. Hvis kroppen producerer flere frie radikaler end der er antioxidanter, kan der opstå oxidativ stress, der kommer som følge af skade på cellerne i kroppen.

Når heste trænes, sker der en stigning af produktionen af frie radikaler, og der er dermed en øget risiko for at hesten udsættes for oxidativ stress, hvis ikke den tildeles nok antioxidanter. Hvis hesten udsættes for oxidativ stress, kan det medføre nedsat præstation, som følge af muskelforstyrrelser og smerte.

Alfa-tokoferol er dog ikke kun fordelagtigt for heste i træning, men kan også med fordel benyttes til avlshopper, både inden inseminering og omkring foling. Dette skyldes at alfa-tokoferol spiller en rolle for god fertilitet. Derudover kan et supplement med alfa-tokoferol inden foling, være med til at øge andelen af antistoffer i råmælken.

 

Hvilken type alfa-tokoferol skal jeg vælge?

Det er værd at overveje hvilken type alfa-tokoferol der vælges, da der er forskel på hvor effektivt hesten optager det, og dermed hvor meget hesten får ud af produktet.

Syntetisk dl-alfa-tokoferol acetate har en biologisk aktivitet på 1,0
Syntetisk dl-alfa-tokoferol har en biologisk aktivitet på 1,1.
Naturlig d-alfa-tokoferol acetate har en biologisk aktivitet på 1,36
Naturlig d-alfa-tokoferol har en biologisk aktivitet 1,49.

Hesten udnytter altså de naturlige alfa-tokoferoler bedre end de syntetiske, hvorfor det kan være værd at overveje hvilken type alfa-tokoferol de forskellige produkter indeholder.