BLIV BEDRE TIL AT ’SPOTTE’ KOLIK

133233_abo_03_IMG_2934

Kolik hos hesten, uanset hvilken slags der er tale om, er generelt noget som vi hesteejere frygter – og ikke uden grund. Kolik er årsag nummer et til aflivning eller komplikationer som medfører, at hesten dør.

 

Britiske forskere fra University of Nottingham’s School of Veterinary Medicine har fornyligt sat sig for at lave et sæt guidelines for både dyrlæger og almindelige hesteejere baseret på forskning, som skal hjælpe med til at differentiere mellem de milde koliktilfælde og livstruende koliksymptomer. Det er nemlig i høj grad også et problem for dyrlæger at differentiere de milde cases fra de livstruende.

 

De engelske forskere har allerede nu kigget på et større antal heste som har haft kolik og hvordan de har været behandlet af den praktiserende dyrlæge ude i marken – og sidst hvad resultatet var af behandlingen. Idet langt det meste forskning hidtil har været baseret på operationspatienter eller henviste hospitals-cases, er det også hensigten at inddrage de praktiserende dyrlæger i undersøgelsen.

 

Langt de fleste kolikker kan behandles, hvis de opdages tidligt og mindre end ti procent er så svære, at de er operationskrævende. Det helt afgørende er, ifølge forskerne, at få identificeret de kritiske faresignaler i de kolik-cases, hvor det virkelig haster med behandling og kunne differentiere mellem de forskellige symptomer ved forskelige typer kolik. Det er netop dette, det nye sæt guidelines skal råde bod på, så flere heste kan undgå operation og overleve.

 

Når resultaterne foreligger, vil der komme et link på det britiske website med gode råd og baggrundsviden om kolik. Har din hest koliksymptomer bør du naturligvis tilkalde dyrlægen.

 

Hold også øje med nyhederne her på websitet, da der i løbet af foråret vil blive sat fokus på kolik af Equsanas egen dyrlæge.

 

Kilde: Horsetalk