GIV DEN GAMLE HEST ET ’KICK’
Den gamle hest har ofte ikke den samme bevågenhed som de yngre, desværre. Heldigvis ser man også ældre heste over 15 år som stadig er i toppen af sporten, især i dressursporten og avl etc. Men desværre lider gamle heste også af aldersrelaterede sygdomme og der sker nedgang i reguleringen af immunsystemet som er kendetegnende for ældning. Med andre ord, så bliver det sværere at modstå infektioner, og det kan fx også være sværere for den ældre hest at få fuldt udbytte af vaccinationer.
Blandt andet er det videnskabeligt bevist, at ældre heste er mere modtagelige overfor influenza-virus. Så alle aspekter af immuniteten påvirkes med alderen, både det medfødte- og det miljømæssige respons. Processen er mildest talt meget kompleks, men ændringer i T-lymfocyt funktion (T-celler er en bestemt type hvide blodlegemer, der registrerer, at hesten er blevet inficeret af en virus og reagerer før virus har haft en chance for at spredes sig) er hovedsageligt årsag til det aldersrelaterede fald i immunfunktionen. Det er derfor vigtigt, at vacciner og vaccinationsstrategier er udviklet til også at omfatte den ældre hest. De virker som førnævnt ikke, hvis immunsystemet ikke er i stand til at reagere på dem.
Men der er heldigvis lavet flere studier, der viser at korrekt fodring af vitaminer og mineraler rent faktisk styrker immunfunktionen hos heste. Man ved fx at tilsætning af antioxidanter, såsom vitamin C og E og omega-3 fedtsyrer, kan reducere mængden af inflammation og oxidation, som gør at immunsystemet kan reagere mere specifikt på et problem. Dr. David Horohow fra University of Kentucky, Gluck Equine research Center mener dog, at den sunde hest som både har normal ædelyst og som ikke udsættes for stress sandsynligvis ikke har brug for et kick til immunsystemet, men omvendt siger han også, at det nok er de færreste heste, der ikke udsættes for en vis form for stress jævnligt – også ældre heste. Det kan derfor være tilrådeligt at fodre som forebyggelse. Horohov mener, at det er umuligt at ’super-charge’ immunsystemet. Hvis din hest allerede har et sundt immunsystem, så kan kosttilskud ikke forbedre det – og som førnævnt oplever mange ældre heste et fald i immuniteten. Men omvendt skal man naturligvis altid vare varsom med, hvad der gives til hesten som supplement.
Selen i større doser er fx giftigt, ligesom A-vitamin ofte er tilsat vitamin og mineralblandinger i forvejen og kan være giftigt i højere doser. Og ligesom vitamin E anbefales til at modvirke stress og generelt anbefales som immun-booster, kan større mængder faktisk hindre optagelse af A-vitamin, viser flere undersøgelser. Der er også undersøgelser der peger på, at unge heste, der fodres med høje doser zink, udvikler udviklingsforstyrrelser i bevægeapparatet, som ikke så meget skyldes zink i sig selv, men mere at høje doser zink samtidig medfører kobbermangel. Kobber er helt afgørende for normal udvikling af brusk og knogler – og kobbermangel giver således udviklingsforstyrrelser.
Spørg evt. din dyrlæge/foderekspert til råds.
http://cs.bloodhorse.com/files/folders/trade-zone/entry251413.aspx