HVORDAN SIKRER JEG DEN HØJDRÆGTIGE HOPPE OG FØL?

DSC_0020 2

Mange drægtige hopper går lige nu deres sidste, men også vigtigste periode i møde. Fodringsmæssigt er det sidste trimester det vigtigste for ifolede hopper, da det er i de sidste måneder af drægtigheden at fosteret vokser sig levedygtigt og sundt. Et varmblodsfoster vejer ca. 20 kg omkring 8. drægtighedsmåned og i 11. drægtighedsmåned, hvor hoppen foler, vejer det omkring 50 kg.

I starten af drægtigheden kan man fodre den ifolede hoppe som en enhver anden hest i almindelig vedligehold, eller hvis hoppen er i træning, fodres den som en almindelig hest i træning.

Til hopperne der ikke trænes vil det oftest være en god løsning at tildele et tilskudsfoder, fx Rocky eller Active eller et koncentreret vitamin og mineralprodukt som Pleasure Vit, sammen med grovfoder, for at de ikke skal blive for runde.

Til hopperne, der trænes og er drægtige vil et fuldfoder som fx Cool Performance eller Compete ofte være en god løsning, da de på den måde også får tilført energi.

I tredje og sidste trimester af drægtigheden, ændres hoppens behov markant, qua fosterets vækst og udvikling, hvor der bl.a. gemmes spormineraler i fosterets lever, så korrekt fodring er ekstremt vigtigt på dette tidspunkt.  Ligeledes er der et stort behov for både energi og protein, idet fosteret vokser hurtigt. Et foder udviklet til drægtige avlshopper, fx Breeder eller Stud Flakes vil forsyne hoppen med de nødvendige næringsstoffer, hvis det gives som anbefalet. Er det trivelige hopper er den bedste løsning at tildele et mere koncentreret foder, fx Balance eller Super Plus.

Udvikling af knogler og dermed skelet grundlægges altså før fødslen.  Det er derfor det er vigtigt, at hoppen får tilført de nødvendige mineraler, fx kobber, for korrekt dannelse af brusk og knogler, og dette kan kun tilføres gennem hoppen i form af det foder hun optager. En korrekt afpasset mængde kobber er især vigtig i forebyggelsen af brusklæsioner eller OCD/mus. Man ved, at drægtige hopper som indtager den korrekte dosis kobber fx har under halvt så mange føl med brusklæsioner som de hopper, der ikke får den korrekte mængde.

 

Af dyrlæge og foderrådgiver Anne Dorthe Broe