GROVFODERANALYSER ER NUTID OG FREMTID

Størstedelen af din hests foderration består af grovfoder, men hvad består dit grovfoder egentligt af? Og hvor meget skal din hest have pr dag, for at være dækket ind?

 

Opbygning af en foderplan

En foderplan skal bygges op omkring grovfoderet. Den mængde kulhydrat, protein, fedt, mineraler mv. som hesten ikke får tildelt gennem grovfoderet skal tildeles gennem krybbefoderet. Det vil sige, at krybbefoderet skal betragtes som et supplement til grovfoderet. Det er derfor relevant at kende næringsindholdet i grovfoderet, for at kunne beregne, hvad der skal suppleres med, så hesten hverken underforsynes eller overforsynes med næringsstoffer.

 

Hos Equsana laver vi rigtig mange gratis foderplaner, og vi anvender standardværdier for næringsindholdet i hø og wrap, til de kunder der ikke har en grovfoderanalyse. Standardværdierne vi bruger er beregnet som et gennemsnit af de analyser vi får ind. Værdierne for tørstof, protein, energi og mineraler varierer dog meget i de enkelte analyser og dit grovfoder kan derfor være meget forskelligt fra de standardværdier vi bruger. Hvis du vil være sikker på, at dine hestes behov for energi, protein og mineraler bliver dækket, skal du få lavet en grovfoderanalyse.

 

Grovfoderanalysen

Grovfoder kan bl.a. analyses for indhold af:

–         Tørstof

–         Råprotein og fordøjeligt protein

–         Energi (i FE eller MJ)

–         Mineraler, fx calcium og fosfor

–         Sukker

Tørstofindhold er den samlede betegnelse, for det der er tilbage, når vandet er fjernet. Det vil sige, at tørstof er en samlet betegnelse for kulhydrat, fibre, protein, fedt, mineraler og vitaminer.

 

Råprotein og fordøjeligt protein er hhv. den samlede mængde protein og den mængde protein, som hesten kan udnytte.

 

Indholdet af energi i FE eller MJ angiver foderets samlede energiindhold og giver nyttig information om, hvilken mængde grovfoder hesten skal have.

 

Calcium, fosfor og magnesium er de makromineraler der oftest analyseres for, og de er bl.a. vigtige for korrekt knogleudvikling og vedligehold af knogler. Hos unge heste er behovet større end hos udvoksede heste, og derfor er det især relevant at analysere for mineraler i grovfoder, der bruges til ungheste og avlshopper. Der kan også analyseres for mikromineraler, fx kobber, zink, selen og jern.

 

Indholdet af sukker er lidt kompliceret, idet sukker ikke bare er sukker. Sukker i grovfoder består af simple og komplekse kulhydrater. Det er især sukkerstoffet fruktan der er i fokus, fordi fruktan spiller en afgørende rolle i udviklingen af forfangenhed. Fruktan er et komplekst kulhydrat og hører til fiberdelen af foderet. En analyse af fruktan skal foretages særskilt og er en bekostelig affære. Ved vurdering af en sukkeranalyse, skal man derfor være opmærksom på, hvad der reelt oplyses. Ofte oplyses et tal for det samlede indhold af simple sukkerarter (glukose, fruktose, sukrose). Disse sukkerarter optages let i hestens tyndtarm og forstyrrer normalt ikke tarmfloraen i hestens bagtarm. Det samlede tal giver en indikation på indholdet af simple sukre, men viser ikke nødvendigvis det totale sukkerindhold og fruktan er ikke nødvendigvis indeholdt i tallet.

 

For lidt og for meget

Foderplanen kan blive forkert hvis grovfoderet adskiller sig fra standardværdierne og det kan have stor betydning for hesten.

Hvis hesten bliver underforsynet med energi kan det vise sig ved manglende energi til træning, vægttab eller nedsat vækst. Omvendt kan en overforsyning resultere i øget vægt eller for hurtig vækst.

 

Mangel på protein kan bl.a. give hesten problemer med at opbygge og vedligeholde muskulatur, hvor en overforsyning tvinger hesten til at udskille proteinet gennem lever og nyrer. Den proces kræver energi, og overforsyning kan derfor resultere i dehydrering, vægttab og dårligt staldmiljø pga. hyppig urinering.

 

Mineraler har indvirkning på adskillige processer i hestens krop, bl.a. knogle vækst og -styrke, hud, blod og stofskifte. Overforsyning eller underforsyning af de enkelte mineraler kan give forskellige mangelsymptomer og resultere i nedsat præstation og sundhed.

Et forkert forhold mellem mineralerne kan være ligeså skadeligt som underforsyning fordi der netop opstår underforsyning, hvis der er et forket forhold mellem mineralerne. Indeholder foderet fx for meget fosfor, vil det begrænse optaget af calcium, og dermed nedsætte knoglernes styrke. Forholdet mellem Ca:P skal være 1,5-2,0:1. Et højt indhold af fx calcium vil omvendt begrænse optaget af fosfor, mangan, zink og kobber.

 

Ligeledes vil et højt indhold af magnesium i foderet vil begrænse optaget af calcium og fosfor. Alt sammen vil påvirke hestens funktion og holdbarhed.

 

Grovfoder database

Equsana har landets største database med grovfoderanalyser.

 

Vi kan bla. se at indholdet af energi i kundernes grovfoder varierer rigtig meget, hvor der skal alt mellem 1,8 kg til 7 kg foder til en FE. Det vil sige, at hvis du giver din hest 5 kg af det grovfoder med det højeste energi indhold får den 2,7 FE og giver du den 5 kg af det grovfoder med det laveste energi indhold får den kun 0,7 FE! Det er en væsentlig forskel. En varmblods ridehest i normal træning skal have ca. 6 FE/dag for at holde huld og have energi til træning.

 

Protein indholdet varierer også rigtig meget og vi ser indhold i rå protein fra 30-170 g/ kg foder. På samme måde varierer andelen af fordøjeligt protein også meget, fra 6-78 %. Hvis hesten får for lidt protein vil den ikke kunne opbygge og vedligeholde skelet og muskulatur. Det er naturligvis af afgørende betydning for unge heste i vækst, men også for heste i træning.

 

Mineral indholdet er også meget svingende og vi ser både analyser med meget høje og meget lave værdier for fx magnesium og calcium. Magnesium og calcium findes både i skelettet og muskulaturen og er nødvendig for korrekt knogle- og bruskudvikling og for at musklerne kan fungere rigtigt.

 

Uden en analyse er det helt umuligt at vurdere grovfoderets indhold og så bliver valget af kraftfoder til supplering kun et gæt.