FORÅRSTJEK AF HESTEN

Fie_sommer2012 365 - Kopi

Længere dage og varmere temperaturer betyder forhåbentlig snart forår for alvor. Hestene er forlængst begyndt at fælde og græsset er så småt begyndt at spire. Vinterpelsen fældes og vi kan for nu rigtig bedømme hestens huld og justere fodring herefter.

 

En del heste vil have tabt sig gennem vinterens mens andre måske har taget på. Med hensyn til fældning er en god omgang strigling altid meget effektivt og kan virkelig afhjælpe hesten med en del af den løse pels, men det kan ofte anbefales at tilføre en del heste som har vanskeligt ved at fælde, B-vitamin. Er hesten ikke i balance mht. aminosyrer og/eller protein, kan det nemlig få betydning for fældningen af hestens pels. Den kan få svært ved at fælde af.

 

Essentielle fedtsyrer som omega 3- og omega 6-fedtsyrer, er generelt godt for en skinnende sund og blank pels. Men der er også andre ting man kan lade sin hest undersøge for som forberedelse til forårsgræsningen, nemlig tandrasp. Tandkroge og tandspidser kan have udviklet sig henover vinteren. Det er naturligvis vigtigt også at få undersøgt de unge – selv ned til 2-3 årige plage kan have betydelige skarpe tandspidser, selvom mange desværre tror at unge heste ikke får tandproblemer.

 

Ligeledes kan hestens luftveje være påvirket efter en lang vinter på stald i mange timer. Ny forskning viser, at topmoderne staldanlæg ikke er garanti for et optimalt indeklima – heller ikke selvom man kun anvender den bedste og mindst støvede strøelse og kun køber kvalitetsfoder. Luftvejssygdomme bliver ofte overset i de indledende faser, og det kan blive meget omfattende og tillige svært at behandle dem, hvis det først sker senere i forløbet.