SKAL DU VÆLGE FULDFODER, TILSKUDSFODER ELLER VITAMIN OG MINERALBLANDING?

Udbuddet af hestefoder er stort og det kan være svært at vælge, for der er flere ting, der spiller ind, når der skal vælges foder til din hest.

 

Først og fremmest skal det passe til hesten – er det fx en nøjsom hest eller er det en hest, der er rigtig svær at holde huld på. Derudover skal grovfoder og kraftfoder supplere hinanden, så det giver en afstemt foderplan. Har du fx grovfoder med et højt proteinindhold, skal du vælge kraftfoder der passer til det, det vil sige med et lavt-normalt proteinindhold.

 

GROVFODER

Equsana har allerede nu lavet en del grovfoderanalyser på 2012 høsten. Metoden med at tage grovfoderprøven lige inden hø eller wrap presses er blevet vældig populær. De analyser vi har fået ind svinger som forventet rigtig meget, og vi ser både meget høje og meget lave indhold af  fx protein og energi.

 

Skal du ud og købe dit grovfoder, er det en rigtig god idé at spørge efter en varedeklaration – eller med andre ord et analysesvar. Med et analysesvar har du bedre mulighed for at vælge det rigtige kraftfoder og samtidig vurdere om prisen på grovfoderet er den rigtige.

 

FULDFODER

Fuldfoder er populært sagt hele pakken – det vil sige, at der kun skal suppleres med grovfoder ved siden af. Equsanas fuldfoder produkter indeholder alle vitaminer, mineraler, letoptageligt kvalitetetsprotein og energi.

Doseringen til en pony på 350 kg, i let arbejde er ca 1,5 kg pr dag og doseringen til en hest på 550 kg i let arbejde er 2,5 kg pr dag.

 

Equsanas fuldfoder sortiment spænder vidt og du finder piller, müsli, blandinger med højt og lavt energiindhold, blandinger med og uden havre og med højt og lavt indhold af stivelse.

 

Fuldfoder er en fordel til heste, der har svært ved at holde huld, til mindre hestehold og til dem der ønsker en nem fodring.

 

TILSKUDSFODER

Tilskudsfoder – som ordet siger, er det noget, der gives som et tilskud til andet foder, det være sig korn, roepiller, olie, men det kan også gives udelukkende sammen med grovfoder.

Tilskudsfoder forsyner hesten med vitaminer, mineraler, protein og en lille mængde energi.

Doseringen til en pony på 350 kg, i let arbejde er ca 0,5 kg pr dag og doseringen til en hest på 550 kg i let arbejde er ca 0,8 kg pr dag.

 

Equsanas sortiment er også her bredt, og der kan vælges mellem piller, müsli,. lucernebaseret tilskudsfoder og med og uden korn.

 

Tilskudsfoder egner sig til nøjsomme heste, til heste, hvor man ønsker at variere tildeling af energi/korn i forhold til træning/huld og til stalde, hvor man har korn til rådighed.

 

VITAMIN OG MINERALBLANDING

I denne gruppe finder du de mest koncentrerede produkter, og de forsyner ikke hesten med energi, men kun med vigtige næringsstoffer i form af vitaminer og mineraler.

Også her har Equsana et bredt udvalg, der omfatter piller, bolsjer, granulat og slikbaljer.

 

Pilleprodukterne egner sig til et bredt udsnit af heste. Til nøjsomme heste udfodres de sammen med grovfoder og evt roepiller og til heste i træning udfordres de sammen med grovfoder og fx korn, olie, lucerne, sojaskrå eller lignende energi og proteinkilder.

MiniVit bolsjerne egner sig til udvoksede heste, der ikke trænes eller som supplement, hvis der gives en reduceret mængde fuldfoder eller tilskudsfoder.

 

Slikbaljer og granulat anvendes til hesteflokke, hvor der ikke er mulighed for individuel tildeling af foder, men da det er svært at vurdere, hvor meget de enkelte heste tager, er det vigtigt at holde et vågent øje med hestene.

 

EQUSANAS FODERRÅDGIVNING

Der er mange muligheder, når det gælder hestefoder og det kan være rigtig svært at gennemskue, hvad der er den mest optimale foderløsning.

Har du spørgsmål til Equsanas produkter og fodring er du velkommen til at kontakte foderrådgivningen, Land & Fritid eller din lokale foderkonsulent.

 

Ønsker du en grovfoderanalyser skal denne købes i Land og Fritid butikkerne. Du får en speciel kuvert med hjem, som du selv fylder med en prøve af dit grovfoder og sender direkte til laboratoriet. Efter ca. 10 dage modtager du analysesvar fra Equsanas foderrådgivning og vi laver også gerne foderplaner til dine heste, med netop dit grovfoder.