GOD APPETIT- MEN TYND?

2013-04-11 02.24.06 2

Det kan være meget frustrerende at stå med en hest, som tilsyneladende har en god appetit, men har svært ved at tage på. Den bliver måske ved med at være til den tynde side, på trods af rigeligt foder?

 

Forskere fra Veterinary Medicine University College i Dublin, Irland, har undersøgt 40 heste som havde svært ved at tage på, på trods af god ædelyst. Her undersøgte de huld men også albumin som udgør halvdelen af proteinindholdet i blodet. Det nedbrydes af leveren og tjener en uhyre vigtig funktion med hensyn til transport af hormoner, fedtsyrer ect. Et lavt albumin-niveau kan ifølge forskernes resultater således være et tegn på leversygdomme, bughule- og nyreproblemer – som altsammen kan føre til at hesten har meget svært ved at tage på.

 

Har man imidlertid udelukket sygdom i samråd med dyrlæge, er det oplagt at se på kvaliteten  af det foder man giver. Det kan nemlig handle om noget så såre simpelt som kvaliteten snarere end kvantiteten. Fx kan heste som konstant græsser på udpinte græsmarker have et lavere indtag end hvad der anbefales, alene fordi græsset er udpint. Fodrer man med grovfoder, der ikke er af bedste kvalitet, vil det have samme effekt. Hesten kan æde konstant uden at tage på. Ingen heste kan få tilstrækkelig ud af ‘grovstænglet’ grovfoder. Kig derfor dit stråfoder efter i sømmene.

 

Ved at skifte til højkvalitets hø eller wrap uden for meget ukrudt og ‘overmodne’ stængler, vil du sandsynligvis kunne spotte en stor forskel rimelig hurtigt.  Men det kan være nødvendigt at give et ekstra tilskud af vitaminer og mineraler og/eller et koncentreret foder for at få hesten helt på ret køl igen. Spørg din dyrlæge/foderekspert til råds.

 

Kilde: Kentucky Equine Research