Fodring af drægtige hopper
At få føl er altid en glæde, og de cirka 11 måneders ventetid fra hoppen er insemineret og til at føllet kommer kan føles lang. Det er dog vigtigt at være opmærksom på fodringen af sin hoppe under drægtigheden, for at give de bedste betingelser for udviklingen af at sundt føl. Igennem hele drægtigheden er det vigtigt at holde sin hoppe i passende huld, da det vil give de bedste forudsætninger for en problemfri foling samt optimal mælkeproduktion.
De første 8 måneder af drægtigheden:
I starten af drægtigheden ligger behovet for energi, protein og langt de fleste vitaminer og mineraler i samme leje som ved en hest i vedligehold og stiger langsomt. I denne periode er det vigtigt at hoppen er dækket fuldt ind med vitaminer og mineraler, ligesom det gælder for alle andre heste.
Derfor er der ingen særlige hensyn til fodringen, hvorfor hoppen kan fodres som normalt, passende til dens træningsintensitet og huld.
De sidste 3 måneder af drægtigheden:
Nu begynder fosteret for alvor at vokse. I de sidste 3 måneder af drægtigheden vokser føllet fra cirka 20 kg til 50 kg (ved en forventet voksenvægt på 500-550 kg), hvilket sætter krav til hoppens foderindtag. Særligt hoppens behov for energi, protein, calcium og fosfor stiger i denne del af drægtigheden, men også behovet for mikromineraler stiger. Derfor er det vigtigt at hoppen i de sidste 3 måneder af drægtigheden fodres med et foder, der er specielt udviklet til avlshopper.
Hoppens proteinbehov stiger med 40 % i de sidste 3 måneder af drægtigheden, sammenlignet med en hest i vedligehold. Korrekt tildeling af protein til hoppen spiller en væsentlig rolle i en sund udvikling hos føllet, da protein har en betydning for udviklingen og opbygningen af både muskler, bindevæv, sener og knogler hos føllet allerede inden det er blevet født. Men ikke kun protein er vigtigt i denne del af drægtigheden for at sikre udviklingen af et sundt foster. Mineralerne calcium, fosfor, zink og kobber spiller en vigtig rolle for sund vækst, hvor forholdet imellem dem er særligt vigtigt, for at sikre korrekt optagelse af dem alle. Forholdet skal ligge på 1,5-2,0 for calcium og fosfor og 3-5:1 for zink og kobber. Grunden til at særligt disse mineraler er vigtige skyldes at calcium og fosfor indgår i hestens knogler, og derfor er vigtige for opbygningen af skelettet. Hvis ikke calcium:fosfor forholdet er afstemt, og hesten tildeles for store mængder fosfor, så kan det påvirke absorptionen af calcium, og hesten kan derved komme i calcium mangel. Kobber er vigtig for vedligehold og opbygning af elastisk bindevæv, og absorptionen af kobber kan hæmmes hvis ikke forholdet mellem zink og kobber er afstemt korrekt. Hvis absorptionen af kobber hæmmes, og hesten kommer i kobbermangel, kan det føre til vækstforstyrrelser. Zink er vigtigt for dannelsen af keratin, som indgår i blandt andet dannelse af knogler, sener, muskler og bindevæv, og indgår derfor som en vigtig komponent i udviklingen af et sundt føl.
For med sikkerhed at kende forholdet imellem disse mineraler, kræver det at man har en grovfoderanalyse, hvor der også er analyseret for mineraler. Grovfoderanalysen sikrer ikke kun korrekt tildeling af mineraler, men også en korrekt tildeling af protein og energi.