Gode råd til hvordan du opnår en sundere hov

Hovenes facon/type og hornkvalitet har stor betydning for hovsundheden, og det er vigtigt med en regelmæssig beskæring og evt. skoning for at sikre sig, at hesten har de bedste forudsætninger for at holde sig sund.147163_abo_01__ab25946

En elastisk hov, der er korrekt beskåret har et såkaldt ”spil”, der betyder at hoven smidigt giver efter og udvider sig når hesten lander, og på den måde stimuleres en god blodcirkulation i hov og ben og stødet fra landingen forplanter sig op i benet, på den mest skånsomme måde.

Kan man stimulere hovvæksten?

Ja, det kan man på flere planer, dels ved at tilføre ”byggesten” igennem et tilskud, dels ved at smøre hovene plus sørge for hesten dagligt motioneres og går på fold.

  • Byggestenene, der her er brug for er især biotin, zink og kobber + protein/aminosyrer og det en god idé at vælge produkter med organisk kobber og zink, da det er lettere for hesten at optage og udnytte.
  • Biotin, er et B-vitamin, der dannes i hestens bagtarm, men ind imellem er hestens egenproduktion ikke nok. Det virker som cementen mellem mursten, dvs som lim, der får cellerne til at hænge sammen, og hjælper til at skabe et sundt horn.
  • Forsøg har vist, at der dagligt skal tilføres 20 mg Biotin pr dag for at forbedre hovsundheden.
  • Zink og kobber hjælper til at opbygge stærke og solide ”mursten” og er altså også nødvendigt for sundt og stærkt hov horn
  • Forsøg har vist, at produkter med zink og kobber, øger sundheden og væksten bedre, end produkter kun med biotin.

Equsana har 2 tilskud til hovene, Biotin Strong, der er et hovtilskud med biotin og organisk zink og kobber, der er god, hvis du vil forbedre din hests hovkvalitet.

Har du en hest, der har haft hovproblemer gennem en længere tid, eller du har købt en hest, med ringe hovkvalitet kan du i stedet vælge Premium Vit, der er et fuldt dækkende vitamin og mineral produkt, der indeholder alle de vitaminer og mineraler hesten har brug for, inkl. biotin. Hvis du giver det sammen med et allerede fuldt dækkende foderprodukt, kan det anvendes med halv dosering (120 g/dag til 550 kg hest). Du kan også bruge det som det eneste vitamin og mineral produkt, og her gives der fuld dosering (210 g/dag til 550 kg hest).

Ved samtidig at smøre hovene, kan man opnå et hurtigere resultat, da forbedringer gennem fodertilskud tager 6 til 9 måneder. Hvis du har brug for en øget hovvækst kan du hver anden dag bruge Hoof Growth, på indersiden og ydersiden af hoven, samt i kronranden. Hoof Growth stimulerer blodcirkulationen og dermed væksten, samtidig med at det hjælper til at gøre hornet mere elastisk og eftergivende og reducerer risikoen for at hornet knækker. De øvrige dage kan du smøre hovene med Hoof Oil, for at bevare fugtigheden. Begge produkter skal på tørre hove.