FODRING FØR TRÆNING?

Billede_7

Er det en god idé eller er det bedre at fodre efter træning?

 

Det er et spørgsmål som har været oppe at vende utallige gange, og der har hidtil ikke foreligget et entydigt svar herpå:

 

To af verdens førende forskere i hestens ernæring Joe Pagan og Pat Harris har derfor undersøgt hvilken effekt det har for hestens fordøjelsessystem og dermed præstation at blive fodret med stråfoder og korn før træning henholdsvis efter træning.

 

Forskerne udførte 3 studier på fuldblodsheste i hvile og under arbejde (løbebånd) for at vurdere om fodring af hø med og uden korn påvirker det glykæmiske indeks og det hæmatologiske respons (Respons målt i blodet) hos hesten. I den første undersøgelse blev en gruppe heste fodret med stråfoder og kornblanding således, at forskerne kunne analysere glukose, insulin, laktat (mælkesyre), hæmatokrit (PCV, andelen af celler i blodet angivet i procent) og total plasmaprotein (total mængde protein målt i plasma).

 

Resultatet afslørede, at tidspunktet for fodring af stråfoder påvirkede det glykæmiske respons (glykæmi betyder glucose i blodet, så dette er glucoseresponset i blodet), plasma protein og vandindtag efter fodring med korn. Derfor blev den anden undersøgelse tilpasset således, at forskerne ville kunne vurdere, hvordan disse ændringer påvirker det metaboliske respons via en arbejdsprøve på løbebånd. Fuldblodsheste i træning blev: 1) fastet 2) fik ad libitum hø natten før, 3) tildelt en sød kornblanding før motion, 4) fik stråfoder.

 

Blodprøver blev taget både før og ved afslutningen af hver test og igen efter henholdsvis 60 og 120 minutters træning. De fastende heste havde lavere blodlaktat efter 8 minutters galop sammenlignet med de andre tre undersøgelser. Det tredje studie havde fokus på hvordan stråfoder uden supplerende korn påvirkede træning. Her var hestene 1) fastende, 2) fik 2,27 kg hø 3 timer før arbejdsprøven, 3) fik tildelt ad libitum hø aftenen før, 4) de kom på græs natten over. Ingen heste fik tildelt korn før arbejdsprøven.

 

Konklusion: Fodring af hø eller græsning påvirkede således plasmaprotein, PCV (andelen af celler i blodet angivet i procent), elektrolytter og det glykæmiske respons på træning. Resultaterne af de tre undersøgelser peger således på, at faste natten over, før et hårdere træningsprogram kan være gavnligt, men korn bør ikke tildeles lige før præstation. Mindre portioner hø eller græsning har ikke signifikant effekt på hestens præstation og kan stimulere spytproduktion og bevare en sund mave-tarm flora, konkluderer forskerne slutteligt.

 

Kilde: Kentucky Equine Research

 

Se den fulde undersøgelse her: http://www.ker.com/library/advances/262.pdf