PAS PÅ FORFANGENHED

2013-04-11 02.23.09 2

Enhver hesteejeres mareridt er forfangenhed. Når skaden er sket, skal man ofte være utrolig varsom med hensyn til korrekt fodring og masser af motion resten af hestens liv:

 

-Når en hest én gang har været forfangen, så har den øget risiko for at blive det igen – desværre!

 

-Fodring, vægt, kondition og optimal hovpleje med korte beskærings/beslag-intervaller på ca. 5uger

 

-Det er meget vigtigt at en hest der tidligere har været forfangen holdes slank og ikke får lov at blive overvægtig. Dette gøres bedst ved at sørge for at den både bliver motioneret regelmæssigt og fodret korrekt. God kvalitet grovfoder (hø/wrap)

 

-Størstedelen af din hests energibehov bør dækkes af dette grovfoder. Hvis ikke du kan holde huld på hesten med hø/wrap bør du anvende mange (4-7) små måltider kraftfoder og bedst med et lavt sukker/stivelsesindhold og relativt højere fedt indhold.

 

-Allerbedst mulighed har du for afstemning af fodringen blandt andet vitaminer og mineraler, hvis du kan få en analyse af dit grovfoder. Det gælder også hestens sommergræs.

 

– Hvad angår sygebeslag, så kommer de fleste heste tilbage på almindelige sko i løbet af 3/4 til 1 år efter ét tilfælde af  forfangenhed. Dette er naturligvis under forudsætning af, at der ikke har været nye problemer , hvor hovbenet er drejet eller sunket. Lad din smed vurdere hvordan de hvide linjer, og hovenes form udvikler sig. Der kan også være behov for dyrlæge kontrol incl. røntgenundersøgelse for at bekræfte hovbenets placering i hornkapslen og give hjælp til optimal beskæring/beslag.

 

Du kan læse mere om forfangenhed her:

 

 

http://www.thehorse.com/articles/32892/planning-a-diet-for-a-laminitic-horse

http://www.thehorse.com/articles/29381/working-to-understand-equine-lami…