SÅDAN VEJER DU DIT FØL

DSC_7917_linn2

Hvordan vejer man lige sit føl, hvis man vil undgå at slæbe en vægt ud i stalden eller på marken?

 

En almindelig vægt vil naturligvis altid veje mere præcist, men det kan være meget vanskeligt at få udført eksperimentet i praksis, hvorfor en simpel udregningsmetode vil være at foretrække.  Udregning af føllets vægt er en stor hjælp, når føllet skal have ormekur eller medicineres etc.

 

At gætte sig til føllets vægt er ikke let, og de almindelige vægtmålebånd på markedet er ikke designet til føl under seks måneder. De vægtmålebånd der er på markedet er nemlig primært baseret på måling af adskillige kropsdele på en voksen hest. Men det er langt fra alle føl, der lader sig håndtere i sådan en grad, at man kan måle dem på denne måde.

 

Derfor har chilenske forskere forsøgt at lave en simpel model til udregning af føllets vægt som fornylig er publiceret i tidskriftet Veterinary Record. Den kræver kun én opmåling af føllet og er derfor skånsom, relativ let og ikke mindst hurtig at udføre. Man måler simpelthen føllet ved ’gjordlejet’ lige bag ved albuen og ca. 2,5 cm bag skulderbladet. Opmålingen skal helst foretages lige i det øjeblik føllet har udåndet, anbefaler forskerne.

 

80 fuldblodsføl indgik i studiet og det er data fra disse heste som har været med i udregningen af den simple formel: Anslået vægt =  G³ x 90   (G=heart girth) Eksempel: Måles føllet til at være 100 cm eller 1 meter rundt om gjordlejet vil regnestykket være 1 x 1 x 1  x 90= ca. 90 kg.

 

Kilde: New Formula for bodyweight estimation and thoroughbred foals. C Rodriguez, L Munoz, H Rojas, M Briones, Veterinary Record.