VEGETABILSK OLIE I HESTENS FODER?

Har tilsætning af vegetabilsk olie noget som helst at gøre i hesten foder? Der har været delte meninger blandt ernæringsforskere i mange år, hvor et af argumenterne har været spørgsmålet om det skader hestens ydeevne og leveren på lang sigt. Den anden halvdel mener, at det er en omkostningseffektiv måde at tilføre energi til hestens foder.

Flere undersøgelser har nu undersøgt den langsigtede effekt af olie på sundhed og ydeevne, blandt andet et studie på 12 heste i træning. En gruppe fik olie, mens den anden var kontrolgruppe.

12 2-årige fuldblodsheste blev opdelt i grupper, hvor alle var i træning.

Alle fik tildelt identisk foder, men én gruppe fik tildelt en kop vegetabilsk olie morgen og aften.

Her fandt forskerne, at der var et lavere blodsukkerfald hos gruppen af heste som fik tildelt olie (fedt) i deres foder, hvilket peger på, at olie kan have en gavnlig effekt på hestens udholdenhed. Der fandtes ligeledes heller ingen tegn på langsigtede bivirkninger ved tildeling af olie. I en anden undersøgelse fandt man, at den gruppe af væddeløbsheste som havde fået tildelt en kop olie morgen og aften, var i stand til at yde over en længere periode end kontrolgruppen uden olie.

Dog bemærker forskerne, at fedt ikke kan bruges som energikilde under hård træning. Men det kan evt. bruges som energikilde til heste som fx er svære at holde i huld, ifølge de forskere som står bag studierne. Spørg din dyrlæge/ernæringsrådgiver til råds.

Læs mere her: http://www.horsetalk.co.nz/2013/01/20/is-vegetable-oil-good-horse-diet/#axzz41F3pocnf

Vegetabilsk olie i hestens foder kan være en god energikilde, ifølge forskere.

Vegetabilsk olie i hestens foder kan være en god energikilde, ifølge forskere.