VASK, TØR OG SMØR IMOD MUK

5508

Hvad skal man gøre, når man ikke længere kan sikre hestene tørre forhold fordi der er vådt over alt? Vejret i øjeblikket skaber ret store problemer, og det er derfor vigtigt, at man tjekker hestens ben grundigt hver dag også dem som bare er foldbumser, føl og plage. Muk eller hudbetændelse kan i værste tilfælde  give store gener i kodebøjningen med sår, skorper, hævelse og ømhed samt halthed, hvis ikke man får taget det i opløbet. Men hvad er så den bedste behandling imod muk? Det er der mange holdninger til, men mange dyrlæger anbefaler stadig den gammeldags, der hedder vask, tør og smør i kampen mod muk.

 

Det er som oftest de lyse hudpartier der angribes, og det er typisk mindre rifter i huden som angribes af bakterier fra miljøet som starter hudbetændelsen.

 

Efter din dyrlæge har konstateret at hesten har muk, kan du desinficere området med klorhexidin sæbe og fjerne alle skorperne. Der kan være skorper, der er svære at fjerne, og som kræver at de ’ligger’ længere tid i blød. Tør benet med et rent håndklæde og smør med salve. I nogle tilfælde kan det være en fordel at bandagere området, for at holde det rent, og evt. give antibiotika i de slemme tilfælde, men det kan din dyrlæge hjælpe dig med at rådgive dig om.

 

Foto: Rikke Buhl.

 

Læs mere om muk her: http://www.horseandhound.co.uk/features/mud-fever-signs-treatment-and-pr…