SOVENDE BAKTERIER GØR HOPPER UFRUGTBARE

foel_sommer 150_linn2

Vidste du at 2 danskere har opfundet et produkt, der kan hjælpe hopper til at blive drægtige?

 

I USA, hvor især fuldblodsavl er en milliardindustri, er ejere ofte villige til at betale hvad som helst for at få deres avlshopper i fol. Knap 10 pct. af hopperne bliver aldrig drægtige, trods dyrlægehjælp. To danske forskere, dyrlæge, ph.d. Morten Rønn Petersen, der nu arbejder på Rigshospitalets Fertilitetscenter, og professor Anders Miki Bojesen, professor på Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Københavns Universitet, har nu opfundet et præparat Bactivate, der nu er klar til salg, foreløbig i USA.

 

Årsagen til, at der er en lille procentdel af hopper som er svære at få drægtige, er uklare. Dog ved man, at den hyppigste årsag er en kronisk infektion i livmoderslimhinden, streptokokker, forårsaget af Streptococcus equi subspecies zooepidemicus. Det nye er så, at de to danske forskere har fundet ud af, at der er tale om en sovende infektion. Hopper der går rundt med en infektion uden at man ved det. Det vil med andre ord sige en tricky ’sovende’ infektion, uden kliniske symptomer og hvor hopperne testes negative for streptokokker.

 

Streptokokkerne er heldigvis ikke resistente over for antibiotika, men problemet er, at antibiotika ikke virker, hvis bakterierne har et lavt stofskifte og ikke er aktive. Så virker en antiobiotika-behandling ganske enkelt ikke. Forskerne fandt ud af et stof, nu lanceret som Bactivate’, kunne vække de sovende bakterier op af dvalen. Stoffet indeholder netop et signalstof, der aktiverer væksten af bakterier som således straks deler sig og opfører sig som en normal streptokokokker-infektion. Det er dette som præcis gør, at man kan diagnosticere infektionen og dermed behandle de ufrugtbare hopper.