FORSKER OPFINDER LYSMASKE TIL AVLSHOPPEN

Billede1

Vidste du, at der postes millioner i forskning i hoppens reproduktion? En helt ny opfindelse i hesteindustrien er en slags blinkers til hoppen med indbygget blåt LED (50 lux) lys over det ene øje. Det er interessant nok kun hoppens ene øje, der er nødvendigt at stimulere med lys. Forskere har udviklet denne mobile lysmaske som et alternativ til det dyre indendørslys. Og hvorfor nu det?

 

Jo tidligere hoppen kan ifoles, des større fordel for industrien som får afkom, der hurtigere kan klargøres, afsættes, opnå højere priser på auktioner og kan deltage i konkurrence/løb. Og det er ikke kun fuldblodsindustrien som gør brug af kunstigt lys, men i høj grad også travsporten og dressur- og springverdenen etc. Derfor er det vigtigt, at hoppen kan komme i cyklus så hurtigt som muligt – allerede om vinteren.

 

Lysterapi i staldboksen har i mange år været brugt med succes. Det er dog meget dyrt i el-udgifter og det kan være arbejdskrævende at lukke (mange) heste på stald, hvis de ellers kunne have forblevet på fold. Hestevelfærdsmæssigt taler meget også for fordelen i at kunne lade hopperne gå ude i flokken, i stedet for, at de skal stå på stald en stor del af døgnet for at modtage lysbehandling.  Hovedarkitekten bag opfindelsen er Barbara Murphy, Ph.D., fra University College Dublin. Hun har blandt andet sammen med Mats Troedsson, dyrlæge, Ph.D., Gluck Equine Research Center, Kentucky,  testet den mobile lysmaske på 3 forskellige hesteflokke i USA – og der er håb forude. Den virker.

 

Den virker akkurat lige så effektiv som indendørslyset, men altså med en betragtelig besparelse i elektricitet og management, udover fordelen ved at hopperne kan gå ude sammen med artfæller, mens de har masken på. Gruppen af hopper som havde lysmaske på kom lige så tidligt i cyklus som de heste der var opstaldet under indendørslys, viser studiet. En anden og måske mindre fordel ved masken er, at den kan hjælpe hesten med til at fælde, hvis den skal kåres eller gå konkurrencer mv., påpeger forskerne.

 

“Mobile timed blue light from individual light masks directed at a single eye advances the breeding season in mares.” Barbara A. Murphy a, Caroline M. Walsh a, Ralph L. Prendergast b, Elizabeth Woodward , Luke H. Fallon d, Mats H.T. Troedsson. Optaget til publication. 2013.