SÅ VIGTIGT ER SELEN FOR HESTE

2012-12-26 01.06.16

Selen spiller en stor rolle for immunforvaret – og heste er afhængige af selen igennem deres foderindtag.  Selen er med til at danne et antioxidant, som hedder enzym glutathion peroxidase,  der er medvirkende til at reparere og forebygge nedbrydelse af celler. Selens overordnede funktion er således at udøve anti-oxidative funktioner i kroppen. Disse anti-oxidative processer er nødvendige for bl.a. vækst, reproduktion og forebyggelse af sygdomme.

 

Der er meget store variationer på, hvor stor et indhold af selen, der er i jorden geografisk rundt omkring i verden – og typisk er Europa ikke rig på selen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at hesten netop får tildelt det fornødne selen gennem tilskud/foder. Studier har påvist, at selenunderskud kan medføre dårligt immunforsvar, forhøjede muskelværdier og nyreslag.

 

Det er også vigtigt at være opmærksom på forskellige typer selen fx den hyppige uorganiske sodium selenit  eller den organiske form af mikromineralet, (fx selenberigede gærtyper)  som lægger meget tæt op ad den naturlige form, og dermed også er lettere optageligt for hesten. Flere studier viser at organiske mikromineraler optages betydeligt bedre.

 

Et nyligt Kentucky studie afslører at på trods af, at den gruppe af heste, der rent faktisk fulgte de generelle anbefalinger alligevel kom i selenunderskud, hvilket er lidt tankevækkende.  Kentucky er ligesom Europa ikke rig på selen i undergrunden.  Forskerne anbefaler dog ikke, at man nødvendigvis bare starter med at tildele sin hest selen som fodertilskud, da det kan være giftigt i  store mængder. Men en dyrlæge/ernæringsekspert i hestefodring, vil kunne rådgive dig om, hvor meget du skal tildele og hvordan du skal forholde dig – alt sammen med baggrund i hestens nuværende foder, alder, status og miljø.

 

Du kan læse mere om selen og studiet her: http://www.thehorse.com/articles/31861/selenium-status-impact-on-equine-antioxidant-factors

 

 

The Horse