KAN HESTE FÅ FORFRYSNINGER?
Har du nogensinde overvejet, om heste kan få forfrysninger i hård frost? Det er egentlig ikke så dumt et spørgsmål, for selvom heste er bygget til at kunne klare store udsving temperaturmæssigt, så kan de godt få forfrysninger, især de udsatte grupper.
Heste har en lang række beskyttelsesmekanismer som gør, at de kan klare langt koldere temperaturer end os mennesker. Ældre mennesker og børn er som oftest de udsatte grupper – og dette gælder også for heste. Så hesteejere skal være ekstra obs på føl og gamle heste ved betydelig frost – og heste som fx har været udsat for sygdom. Heste som lider af en metabolisk sygdom eller er insulinresistente, såvel som heste der fornyligt har været syge, har generelt nedsat evne til at regulere visse kropsfunktioner.
Ekstrem kulde vil som regel ikke forårsage forfrysninger, så det er helt ok at lukke hesten ud selv i hård frost, hvis ellers hesten har været vant til at komme ud om vinteren. Det afgørende er hvor længe man udsætter hesten for hård kulde. Fugt og regn sammen med kulde er en farlig cocktail, og et vådt miljø vil gøre hesten langt mere udsat for forfrysninger. I de sjældnere tilfælde, hvor en hest har fået forfrysninger, er det som regel øreflippen eller benene, og viser sig oftest som misfarvning, fx en mørkere farve eller tab af pigment. Men på grund af pelsen kan forfrysninger ikke så let spottes før måske flere dage senere. Man skal aldrig forsøge at varme området op eller gnubbe, da det vil ødelægge hudvævet. Hvis man opdager at ens hest har en forfrysning, så tag den straks på stald eller ind i løsdriften.
Generelt bør alle udegående heste på døgnfold have mulighed for læskur eller løsdrift, som kan holde vind og nedbør ude. Sørg for ekstra stråfoder ikke korn og masser af tempereret drikkevand. Stråfoder er bedre, da det er længere tid om at blive fordøjet, som igen er med til at skabe varme i hesten.
Opsummeret: Hold ekstra øje med føl, gamle heste – og heste som fornyligt har været syge, når der er vinterkulde.
Kilde: The Horse