IKKE ALLE FEDE HESTE ER I RISIKO FOR EMS

Fie_sommer2012 289

Overvægt er ikke et entydigt eller gennemgående træk ved EMS: EMS forskning har hidtil stort set kun associeret EMS med overvægt (Equin metabolsk syndrom) men dette er faktisk langt fra altid tilfældet, påpeger Ray Georgios, forsker ved Michigan State University. Ved en nylig undersøgelse af 300 heste i Virginia, USA, fandt forskere, at 51% var  overvægtige. Det betyder, ifølge Ray Georgios, at halvdelen af vores heste i teorien ville være i risiko for EMS – og dermed forfangenhed, men dette er langt fra tilfældet.

 

Ray Georgios præsenterede fornyligt en oversigt over den seneste EMS-forskning, blandt andet undersøgelser, som beskriver de fysiske og metaboliske karakteristika ved EMS, herunder insulinresistens, så man bedre kan diagnosticere og forebygge sygdommen. Insulinresistens betyder blot, at hesten har nedsat følsomhed over for hormonet insulin, der gør det sværere for cellerne at transportere glukose(sukker) ud af blodbanen og lagre det som glykogen (energi ). Insulinresistens, overdrevne stigninger i blod insulin og forhøjede fedtværdier går ofte hånd og hånd ved EMS, men de nye undersøgelser viser således, at fedme ikke er et gennemgående træk ved heste med EMS.

 

Langt fra alle EMS-hestene viste nemlig tegn på overvægt (alle hestene i studiet blev testet via body-score) de typiske steder på oversiden af halsen og omkring haleroden. Ligeledes var det ikke alle overvægtige heste, der var i risiko for udvikling af forfangenhed. På den anden side var forhøjede serum insulin og triglycerider (fedt) et gennemgående træk hos heste og ponyer med en forfangenhedshistorie – uanset deres huld. Derfor kan tilstedeværelsen eller fraværet af overvægt ikke længere bruges som det eneste diagnostiske kriterium, mener forsker Ray Georgios. Han mener, at det er vigtigt at evaluere andre komponenter ved mistanke om EMS, såsom insulinrespons og serumkoncentrationen af triglycerider. Alt tyder nemlig på at forhøjet serum triglycerider kan være en væsentlig funktion af EMS.

 

Læs den fulde artikel her: http://www.thehorse.com/articles/32851/are-all-obese-horses-at-risk-for-ems-development-maybe-not

 

The Horse