For os er det vigtig at drømme stort!

Blog, Stald Gavnholt: “Endelig er efteråret her, bortset fra de dage det regner, er det nok årstiden vi nyder allermest. Vi har tid til at være hjemme, lægge nye planer for den kommende vinter og næste års sæson. Det er nu alle gode ideér kommer på bordet, nogle bliver realiseret og andre grubler vi videre på. Spændende investeringer, nye samarbejder og heste. Det er også nu vi har tid og overskud til sådan noget. For os er det vigtig at drømme stort!

Nu er vi startet tilridningen af årgang 2014, hvilket ser meget lovende ud. Vi har afkom efter Grímur frá Efsta-Seli, Rómur frá Búðardal, Teigur vom Kronshof, Muni frá Kvistum, Styrkur frá Eystri-Hól, Þytur frá Neðra-Seli. En god og spændende blanding af forskellige heste, både hopper og hingste. Vi har været utrolig tilfreds med vores avl så langt. Det er selvfølgelig ikke tilfældigt hvilke hopper og hingste vi har brugt, da det er heste vi kender godt, og har redet/trænet. Man kan altid vælge hopper og hingste ud fra en kåring eller BLUP, men du kender alligevel ikke hesten, med mindre du har prøvet den. Selv om det ikke giver nogen garanti, så har vi forudsætninger for at lave en god kombination. Det synes vi er en stor fordel. Vi fik 4 føl i år, og venter 11 føl til næste år.

Vores stævneheste har stort set fri på denne tiden af året. Mange islandske heste er meget påvirket af årstiden, og går lidt i “dvale” på denne årstid. Genetisk set sættes energiniveauet ned, de æder og æder for at blive tykke, så de kan overleve den kolde vinter. Heldigvis behøver vores heste ikke bekymre sig over at ikke få nok at æde, eller at blive kolde. Men i stedet for at træne meget, holdes de let i gang 2-4 dage om ugen med enten let træning, eller på skridt-maskine. Nogle holder også helt fri i en periode, da det slet ikke giver mening at træne dem. Det er også stor forskel på hvor meget pels de sætter, og hvor meget de sveder. Vi klipper mange af vores heste for at hjælpe dem at komme af med varmen. Oftest klipper vi dem på halsen og under maven, og nogle få bliver hel-barberet. Vi vil helst at de skal kunne gå ude uden dækken, men bruger det selvfølgelig om det er nødvendigt. Nogle er som sagt mere påvirket end andre, og det er mere man kan gøre for at hjælpe dem. Hestene har et øget behov for B-vitaminer under pelsskifte, derfor giver vi vores heste Equsana B-Vit. Det kan bidrage til at perioden med pelssætning forkortes og at trætheden reduceres.

Nu håber vi at vi går en tør og kold vinter i møde, gerne med lidt sne. Det kan vores heste allerbedst lide.”

Mange hilsner fra Stald Gavnholt