HVORNÅR ER MIN HOPPE KLAR?

DSC_1379

Hvornår er min hoppe klar til hingst/insemination?

Det bedste tidspunkt for ifoling stadig, når solen står højt på himlen med stigende lysintensitet fra april og frem, altså nu. På det tidspunkt har hoppen typisk haft tre-fire ægløsninger. Er sundhedstilstanden tilfredsstillende, kan hopper få føl, selv om de er mere end 20 år gamle.

En normal cyklus er på 21 dage, hvor hoppen er i brunst i fire til seks dage. Ægløsningen ligger i slutningen af brunsten, og typisk på brunstens næstsidste dag. Er ægblæren over 35 mm i diameter, kan man som tommelfingerregel regne med, at ægløsning er nært forestående, dog med variationer. Problemet kan være at vurdere, hvilken dag som er den næstsidste. Det kan nemlig variere individuelt og fra årstid til årstid og fra år til år.

Hvis din hoppe har været ifolet tidligere, og har du tidligere scanninger, ved du ca. hvilken dag, ægløsningen normalt sker. Så kan man i starten af den nye brunst med rimelig sandsynlighed sige, hvornår ægløsningen sker. Inseminering med frisk sæd foretages generelt bedst fra 24 timer før til seks timer efter ægløsning.

Akkurat ligesom det er gældende for mennesker, har unge heste den højeste frugtbarhed. Hvor tidligt man bør ifole, handler ikke alene om, hvornår hoppen er mentalt klar til det, men lige så vel om hvornår hoppen er færdigudviklet i bækkenet. Det er de som hovedregel ikke før det tredje år. Vælger man at sende en unghoppe 
til hingst, skal man huske, at de kan være nervøse over at komme væk hjemmefra første gang. Dette kan påvirke stressniveauet, så hoppen enten ikke udviser brunst eller lader sig bedække, på trods
af at den er klar. Skal den unge hoppe insemineres, kan man evt. overveje at få den insemineret hjemme i rolige omgivelser. Generelt har den unge hoppe en betydeligt lavere risiko for infektioner i livmoderslimhinden, end de ældre hopper.

Ved ældre hopper over 16 år knækker frugtbarhedskurven betydeligt. Kvaliteten af æg daler, og livmoderfunktionen nedsættes proportionalt med alderen.

Tips:

Brunstkontrol – notér så tidligt som muligt 

Hold hoppen i rimelig form og godt huld 

Vaccination, ormekur og tandpleje 

Foderplan – tilstrækkelig forsyning af A- og E-vitamin

Ældre hoppe over 16 år:  Vælg sæd af høj kvalitet med kun én inseminering – overvej evt. vævsprøve. 

Hopper over 10 år: Vælg gerne sæd af høj kvalitet, færrest mulige insemineringer 

Ung hoppe: Gynækologisk undersøgelse – overvej at mindske stress 

Kilde: The Horse, Horsetalk, Hestemagasinet mfl.