Når det regner meget – regneksem

 

Regneksem eller dermatofilose bliver meget ofte forvekslet med svamp, men det er det ikke. Regneksem skyldes derimod bakterien Dermatophilosis congolensis som er en jordbakterie, der lever i hestens miljø. Typisk for en begyndende reaktion er når hårene stritter mere som en pensel end resten af pelsen. Ofte vil hårene falde af i totter med sårskorper og efterlade bar hud på kroppen.

Når huden bliver kompromitteret ved fx længerevarende regn, kan den blive særlig sårbar og modtagelig samt danne grobund for bakterievækst. Bakterien spreder sig over større områder og forårsager akut hudbetændelse, der ikke klør men derimod kan skabe ubehag for hesten i de angrebne områder. Insekter kan også sprede bakterien fra hest til hest. Det er derfor vigtigt at man husker at desinficere strigler etc.

Hvad gør jeg?

Regneksem kan helbrede sig selv i den akutte fase, men det anbefales, at man ved infektion får hesten behandlet. Infektionen kan let kan sprede sig og være ubehagelig for hesten, især på de mere udsatte steder på kroppen, som fx ryggen og mankekammen. Hvis infektionen har spredt sig ned til de dybere hudlag, vil dyrlægen give hesten en antibiotikakur fx penicillin procain eller streptomycin.

Opdager man regneksem i den helt indledende fase, kan man forsøge at vaske hesten forsigtigt med en antibakteriel shampoo som vil fjerne sårskorperne.

Det kan også være en god ide at booste hesten med en vitaminkur fx Equsana Premium Vit Caps som indeholder unikke organiske mineraler, primært zink, kobber og mangan og som kan anvendes som en kur eller til hverdag for sund hud og pels.

SONY DSC