VEJEN TIL EN SUND FORDØJELSE

Billede_4_0

Der sker en hel del med vores viden omkring ernæring. Det gælder til dels for os mennesker, men også for vores firbenede venner – de store af dem, nemlig hestene.

 

Tiden hvor hestene levede af et par skovlfulde havre om dagen hører fortiden til. Vores viden omkring de fordele der opnås ved at målrette fodringen er vokset og samtidig er vores krav til hestene også vokset. Det gælder bla. for avlsdyrene, hvor en velfungerende reproduktion har stor økonomisk betydning for et stutteri. Hos ridehestene er ønsket til optimal funktion også stigende både hos hobbyryttere og konkurrenceryttere, altså ønsket om blank pels, sunde hove, god foderudnyttelse og i det hele taget en velafbalanceret hest både psykisk og fysisk.

 

Som producent af hestefoder er der hjælp at hente fra forskning i ernæring både ved mennesker og andre dyregrupper. Kun en lille del af forsøgsresultaterne stammer direkte fra forsøg med heste bla. pga. de omkostninger, der er forbundet derved. Men måske er det netop en fordel for forbrugeren at kunne relatere til egen kost. For i bund og grund lever vi og hestene af de samme næringsstoffer – bare i forskellige mængder, og vi kan derfor have gavn af de samme tilskud til at forbedre vores fordøjelse, sundhed og præstation.

 

Vi har alle hørt om antioxidanter i rødvin og gærkultur i yoghurt, der er gavnlige for menneskekroppen. Lignende produkter er udviklet til heste, hvor de giver samme gode virkninger. Hos Equsana har vi en række foderblandinger, hvor der tilsættes gavnlige stoffer. Til rideheste i hård træning er der valgt en kombination af ekstrakter fra vindruer og olivenblade der beriger blandingerne med antioxydanter. Antioxidanterne er med til at beskytte hesten imod stressbelastninger, skader og kroniske infektions- og betændelsestilstande. Samme antioxidanter er også tilsat i Equsana Mash og den kan med fordel anvendes hos stressede heste, hvor stressen kommer til udtryk ved psykisk stress, hvor dyrene reagerer på ydre faktorer ved at blive nervøse, bange eller miste appetitten. De velsmagende urter i blandingen er også en oplagt metode til at få hesten til at spise andre medikamenter, der ellers kan give ædeværing.

 

Gærkulturen Yea-sacc er både tilsat udvalgte ridehesteblandinger og blandinger til heste med specielle behov. Gærkulturen medvirker til stabilisering af tarmfloraen og reducerer bla. risikoen for forfangenhed.

 

Du kan få mere information hos foderrådgivningen på telefon 3368 3770.

 

Af Agronom, Sanne Sejer Lindeløv, Equsana