OMEGA-3 TIL HESTE MED INSULINRESISTENS

2012-11-01 01.53.48

Der er meget der tyder på, at det kan være en god ide at supplere med omega-3 fedtsyrer i din hests foderration,  hvis den er i risikogruppen. Det har nemlig vist sig at have god effekt på andre dyr med insulinresistens. Forskere fra Colorado State University (CSU) har derfor testet effekten af at tildele flerumættede fedtsyrer i foderet hos heste, og hvordan det påvirker glukose og insulin-balancen.

 

Bugspytkirtlen laver insulin, og musklerne reagerer på insulin ved at optage glukose, der bruges som brændstof. Ved insulin-resistens er insulins evne til at påvirke musklernes glukoseoptagelse nedsat. Mange heste med cushings eller EMS (Equine metabolic syndrome) har netop nedsat evne til at regulere dette. Hesten forsøger at modvirke det ved at øge produktionen af insulin. I begyndelsen kan den øgede mængde insulin måske holde blodglukose normalt, men det kan ende med at hesten ikke kan lave tilstrækkeligt insulin, og blodglukose kan stige betydeligt . Dette kaldes insulinresistens og kan føre til type-2 diabetes.

 

Forskerne undersøgte 21 hopper som alle forudgående havde været på den samme diæt i en måned. Herefter blev de inddelt i grupper ud fra huldscore og alder: 2 grupper fik henholdsvis flerumættede fedtsyrer fra blandt hørfrø og fiskeolie mens den tredje agerede kontrolgruppe.  Insulinresponset blev mål på første dag, 30. dagen, 60. dagen og slutteligt på 90. dagen. Derefter blev hestene kategoriseret som enten insulinresistente eller normale. 11 heste var insulinresistente, mens 10 var normale.

 

Resultatet var, at begge grupper, der fik tildelt omega-3 fedtsyrer fra henholdsvis hørfrø eller fiskeolie, havde forbedret deres insulinfølsomhed betragteligt efter 90 dage sammenlignet med kontrolgruppen som ikke fik dette.  Forskerne anbefaler derfor, at man kan give omega-3 fedtsyrer til heste med insulinresistens med gode resultater.

 

The Horse