HØ FØRST = MINDRE KRYBBEBIDNING

2012-11-01 02.01.02

Hvem har ikke oplevet heste der bider i træværk?  Nogle gør det desværre i et omfang, hvor det er et stort problem. Hvis du er en af dem, der altid fodrer din hest med kraftfoder/korn først, er der måske godt nyt at hente her, især hvis du har en krybbebider.

 

Forskning fra Warwirckshire College i England viser nemlig, at der kan være en fordel i at udfodre hø/wrap først – og derefter kraftfoder/korn. Deres studie viste, at gruppen af krybbebider-heste udviste langt mindre krybbebidning, når de havde fået hø/wrap forud for kraftfoder/korn.

 

”Vi bed mærke i, at de når de fik tildelt hø først, krybbebed de stadig, men i kortere intervaller. Dette hænger sandsynligvis sammen med reducerede mavesyre-gener og stress, idet grovfoderet har en ’mildende’ effekt på floraen i mavesækken, mens de venter på at få kraftfoderet/korn. Koncentreret foder irriterer mave-tarm-kanalen i højere grad end hø/wrap.”

 

I alt 7 krybbebidere deltog i studiet, og de fik alle tildelt 2 forskellige foderplaner som var følgende: Kraftfoder 15 minutter før hø/wrap eller hø 15 minutter før kraftfoder. I en time efter fodring var der således kortere krybbebidnings-intervaller ved hø først. Samtidig så det ud til, at det tog hestene længere tid at spise kraftfoder på tom mave end når de havde fået hø/wrap først. Forskerne mener, at dette kan skyldes, at det er mere smertefuldt for hestens maveslimhinde at spise kraftfoder på tom mave end med maven fuld af wrap/hø.

 

Forskerne mener ikke, at man kan eliminere krybbebidning fuldstændigt, og hesten gør det jo netop af den årsag, at de får frigivet endorfiner som beroliger den. Omvendt er krybbebidning, ifølge forskerne, hverken sundt for hverken tænder eller mave. Så det handler om at finde måder hvorpå man kan reducere adfærden, og én måde kunne være at udfodre hø først, selvom fodringen måske på denne måde vil tage lidt længere tid.

 

Der er mange årsager til krybbebidning, og det er altid tilrådeligt at finde ud af, hvorfor hesten krybbebider og forsøge via management at reducere adfærden ved fx at give hesten foldkammerater, meget foldtid og masser af grovfoder med lang tyggetid.

 

 

The Horse