FODRING AF DEN SKADEDE HEST

Artikel skadet hest 2

Mange hesteejere kender til den frustration, det er at stå med en skadet hest!

 

Læs her, hvad du kan gøre, for at få din hest hurtigere og bedre gennem forløbet.

Er der forskellige næringsbehov ved forskellige typer skader? 

Nej, uanset om hesten står stille pga muskelskade/overanstrengelse, skader på knoglerne, operation eller pga en infektion er dens behov for næringsstoffer det samme. De er let forøgede, svarende til hvis den var i let træning, selvom den har boksro eller fx kun bliver skridtet 15 minutter/dag.

Det vil sige, at heste der står med en skade har et øget behov for energi og især protein, fordi kroppens stofskifte er forøget og der skal bruges protein til at reparere skaden i vævet. Derfor er det af afgørende betydning at hestens foder indeholder letoptagelige proteinkilder, som hesten kan bruge som byggesten i genopbygningen af det skadede væv. Hvis hesten ikke får tilført tilstrækkeligt protein gennem foderet vil den tære på sin eksisterende muskulatur, der i forvejen bliver reduceret når hesten står stille. Hestens behov for vitaminer og mineraler er normalt til let øget og vil normalt blive dækket ind gennem det kraftfoder hesten får.

 

ANTIOXIDANTER

Behovet for antioxidanter er øget ved skader og sygdom og hesten kan med fordel suppleres med et fx E eller C vitiamin. Antioxidanter er vigtige i helingsprocesser, da de er med til at fjerne frie radikaler fra det skadede område. For store mængder frie radikaler skader vævet, fx muskler eller sener og forlænger skadesperioden. Dog er det nødvendigt med en vis mængde frie radikaler, for at kroppen kan restituere og reparere skader, og det er derfor vigtigt med en afstemt foderplan. Eksempler på antioxidanter er E-vitamin, C-vitamin, Selen og antistoffer udvundet fra fx vindruer og oliven. Det kan have en negativ effekt hvis hesten får for store mængder antioxidanter, da det kan nedsætte optagelsen af fx betakaroten, der er et forstadie til A-vitamin.

 

FODRINGEN

Når hesten er skadet og enten har helt eller delvist boksro sætter det store krav til fodringen. Dels skal hesten have tilført de næringsstoffer den har behov for, og dels skal den holde fordøjelsessystemet i gang og sidst men ikke mindst skal hesten holdes beskæftiget mange timer i stalden. Grovfoder er, også hos den skadede hest, det vigtigste foder, og udover græs/hø/wrap kan der suppleres med lucerne. Lucernen tilfører især protein og calcium til foder rationen. og hvis der er tilsat olie i lucernen bidrager det også med energi og omega 3 og 6 fedtsyrer. Grovfoderet skal suppleres med kraftfoder af god kvalitet og evt. yderligere olie som energikilde.

 

Korn er mindre egnet som energikilde til skadede heste, da det giver en koncentreret mængde energi, som hesten ikke har mulighed for at forbrænde, når den står stille. Det kan derfor give sig udslag i, at hesten bliver for kåd og voldsom når den kommer ud eller at den står og bliver stiv i sin muskulatur.

 

Velegnede energikilder til skadede heste: 

–         Olie

–         Hø/wrap

–         Lucerne, fx med olie

–         Betfor og roepiller

–         Fiberrige kraftfoderblandinger

 

.

Equsanas foderplan til den skadede hest:

Grovfoder 1-2 kg pr 100 kg hest pr dag (= 5,5-11 kg til 550 kg hest)

Recover  (2 kg til 550 kg hest)

Alfa Omega lucerne, fx 500 g til 550 kg hest

Evt olie 1-3 dl

 

Recover er et specialfoder, der er velegnet til skadede heste, da det med sin specielle sammensætning tilgodeser de særlige behov en skadet hest har. Med Recover får hesten tilført energi, fiber, kvalitetsprotein, organiske mineraler, vitaminer og antioxidanter, og får dermed de bedste betingelser for at komme godt igennem forløbet.

 

Har hestens huldscore betydning for helingen? 

JA, STUDIER HAR VIST, AT DER OPNÅS EN HURTIGERE HELING AF SKADER HOS HESTE SOM ER I NORMALT HULD, DET VIL SIGE HULDSCORE 5-5½ PÅ EN SCALA FRA 1-9, FREMFOR HESTE SOM ER TIL DEN TYNDE SIDE (HULDSCORE 4-4½) ELLER FOR TYKKE (HULDSCORE > 6).

GENOPTRÆNING

Genoptræning bør startes så tidligt som muligt, så hestens muskelmasse og kondition holdes bedst muligt ved lige under sygdomsperioden. I mange tilfælde vil det være godt for hesten at motionere i skridt, da det er med til at holde gang i kroppen, og hjælper den til at udskille affaldsstoffer, samtidigt holdes stofskiftet i gang og i det hele taget holdes humøret oppe, hos både hest og ejer. Svømning er også meget brugt i genoptræningsforløb, da det er skånsomt for hestens led og sener, men genopbygger kondition og muskulatur. Tal med din dyrlæge om genoptræning af netop din hest.

 

Vi bringer viden hjem til dig!

Dele af ovenstående er uddrag fra forelæsning af Tania Cubitt, Alltech Symposium 2012, Kentucky

 

Dyrlæge Anne Dorthe Broe, Equsana