ÆBLECIDEREDDIKE TIL HESTEN?

IMG_1644

Der er mange holdninger til at tildele hesten æblecidereddike i dets foder. Men er det sundt og hvad er tilstrækkeligt?

 

Insulinresistens hos hesten og EMS beskriver en kombination af sundhedsproblemer , der har en fælles forbindelse – en øget risiko for blandt andet forfangenhed hos heste. Få studier er imidlertid udført på heste, men man har fundet flere gode helbredsegenskaber i undersøgelser udført på andre dyr og mennesker med præ-diabetes (forstadier til sukkersyge)- samt diagnosticerede type 2 patienter.

 

-Blandt andet, at æblecidereddike forhøjer insulinfølsomhed betragteligt og reducerer insulin og glukose-stigningen efter et måltid

 

-Eddike hjælper signifikant på glukose-niveauet. De patienter med præ-diabetes var dem, som fik mest ud af æblecidereddike-tildelingen. De fik skåret glukosekoncentrationen i blodet ned med omkring 50%.

 

-Patienter med diagnosticeret type 2, reducerede glukoseniveauet med 25%.

 

-Et andet studie på rotter viser, at eddike kan nedsætte kolesterolniveaet samt blodtryk betragteligt.

 

Her er et par overordnede retningslinjer du kan bruge anbefalet af phd. Amy Gill/The Horse:

 

-Eddike til heste er ok i mindre mængder, anbefaler hun, men højst en kop om dagen.

 

-Start med en ske om dagen 2 gange dagligt og trap så langsomt op.

 

-Sørg for at der er ‘moder’-ingrediensen, mycoderma aceti i. Det er blandt andet den bakterie som bruges til fermentering (vin og cider). Det er langt fra altid tilfældet i fx uøkologisk, pasteuriseret og filtreret eddike. Man kan se om der er mycoderma aceti i sin eddike ved at der ofte er en slags uklar sky på bunden.

 

 

Kilde: The Horse